Moc a príťažlivosť absintu spočíva v jeho vnútornej rozporuplnosti. Hoci obohatený obrovskou mierou alkoholu, ktorý môže byť depresívne, je tiež naplnený silnými bylinnými stimulanty, ktoré vytvárajú psychickú preťahovanie v mysli konzumenta. Alkohol uvoľňuje zábrany, pozýva do inej dimenzie a povzbudzujúce prostriedky umožňujú pri tom logicky spracovávať nové údaje.
Najprednejšej zo stimulantov je thujon, psychoaktívna chemická látka v srdci byliny nazývanej palina, ktorý, spolu s anízom dáva absintu svoju horkastú, čiernu, likérové chuť. Kým kedysi panoval názor, že má thujon podobné účinky ako marihuana, nedávny výskum naznačuje, že moduluje neurotransmitery GABAA, ktoré hrajú dôležitú úlohu v kognitívnym myslenia. Následne absint poskytuje úroveň jasnosti bežne spojované s alkoholickými nápojmi.
Recepty na absinth, a teda aj chuť, sa veľmi líši od výrobcu k výrobcovi, tak ako na prelome storočia, kedy bolo viac ako 200 výrobcov absintu. Dnes ich nie je ani zďaleka toľko, ale stále sa objavujú noví a noví, horšie aj lepšie. Niektoré moderné španielskej značky majú silný podiel anízu (blížiace sa chuťou k sladké drievko), to všetko podporené mnohými rastlinnými zložkami.
Cez populárne, chybné názory, nemá absinth, ak je správne destilovaný, extrémne horkú chuť. Palina, ktorý býval populárny súčasťou mnohých parfumov, má v skutočnosti silné kvetinové & bylinné aróma, a je ešte vyšší, ak je extrahovaný vlastné destiláciou, ktorá za sebou zanecháva mnohé horké absinth. Takže áno, je to horkosť (pravdepodobne viac viditeľná v absinthe s vyšším obsahom thujon), ale je to podtext, a nie dominanta. Absinthe Original sa môže zdať trochu horkejšia než bežné absinth, ale paradoxne viac zaoblený - obvyklé ostré hrany 70% alkoholu sa zdajú byť dobre ukryté v bylinkách.